Видове стъкла

Флоатно стъкло

Ако разтопената стъклена маса се излее върху разтопено олово, а после се охлади, се получава изключително гладко стъкло, без каквито и да е оптически дефекти. Това е най-разпространеният вид стъкла.

Закалено стъкло

Стъкло, подложено на специална обработка. Основни разлики:

  • повишена устойчивост на удари и рязка промяна на температурата
  • при счупване се раздробява на малки парченца

Селективно (К) стъкло

Стъкло със специално покритие, осигуряващо добра топлоизолация. Слънчевата светлина (късовълновите излъчвания) проникват добре през него, а топлинните (дълговълнови) се отразяват обратно в стаята. Понякога за изработката на подобно стъкло се използва плазмено пулверизиране във вакуум.

Армирано стъкло

Стъкло с метална мрежа, пожароустойчиво. Дори напукано, стъклото се поддържа от металната мрежа. Най-добрият вариант за защита от дим и горящи газове – дори повредено, не позволява на огъня да се разпространи. С тази забележка че самата арматурна мрежа е видима и стъклото има своеобразен дизайн, така да се каже.

Слънцезащитно стъкло

От названието е ясно що за риба е това. Тази защита се осигурява по различни начини, или стъклената маса е оцветено изцяло, или има нанесено покритие.

Релефно (гравирано) стъкло

Листово стъкло, едната повърхност на което е обработена за получаване на многоцветно и/или релефно изображение.

Триплекс – многопластово стъкло

Настоящият hi-tech в производството на стъкла. Представлява само по себе си няколко пласта стъкла, съединени помежду си от високоякостен филм. Очевидни плюсове на подобна конструкция:

  • при разрушаване стъклото не се разпада на парчета и остава в рамката; ако се планира защита от взлом – по-добро решение трудно може да се намери
  • шумоизолацията е изключително висока – поради особената си конструкция, триплекса практически не резонира
  • слепващият високоякостен филм предпазва от ултравиолетови излъчвания

« Назад към всички публикации