Стъклопъкети

Стъклопакетите се наложиха в производството на прозорци поради високите си топлоизолиращи и звукоизолиращи качества. Стъклопакетът се изработва от две или повече стъкла, разположени на различно разстояние едно от друго и разделени с дистанционер. Един добър стъклопакет трябва да е произведен, като отчита площта на прозореца, коефициентите за светлопропускливост и топлоизолация. Наложително е, за по-голяма ефективност, едното стъкло да е нискоемисийно /к-стъкло/.

Известно е, че прозорецът се състои от профил и стъклопакет. Кой е по-важен? Като се има предвид, че площта на стъклото е в пъти по-голяма, по-важен е стъклопакетът. Разбира се, многокамерна дограма с ефективен стъклопакет е най-доброто решение, но в случай, че се налага да се избира, трябва да заложим на стъклопакета.

Трябва да се знае, че лека-полека се изоставят стъклопакетите от обикновено стъкло, поради по-ниската си енергийна ефективност. За да се доближим до западноевропейските норми към стъклопакета се поставя нискоемисийно стъкло.

Освен като топлоизолация, стъклопакетите изпълняват и звуко- и шумоизолиращи задачи. Един стъклопакет, който е много ефективен, е съставен от различни по дебелина стъкла – 4, 5, 6mm, разположени на различно разстояние едно от друго. Тогава имаме чувството, че шумът от долните или горни съседи в блока се е увеличил, за сметка на този отвън.

Какви видове стъклопакети има?

Според броя на камерите – затвореното пространство между две стъкла:

  • еднокамерен – две стъкла и пространство между тях;
  • двукамерен – три стъкла плюс две пространства. Това са най-използваните стъклопакети. Двукамерните са с по-добра изолация.

За да определим дебелината на стъклопакета се събира дебелината на стъклата и разстоянието между тях в милиметри. По-дебелият стъклопакет предполага по-добра изолация.

Ще направим някои сравнения между различни стъклопакети и дограми с различен брой камери:

Прозорец с 3-камерна PVC дограма

Коефициент на топлопреминаване:

  • При стъклопакет с две обикновени стъкла – от 2,5 до 2,7 W/(m²K);
  • При стъклопакет с обикновено и нискоемисийно стъкло – от 1,6 до 1,7 W/(m²K);

Прозорец с 5-камерна PVC дограма

Коефициент на топлопреминаване:

  • При стъклопакет с две обикновени стъкла – от 2,3 до 2,4 W/(m²K);
  • При стъклопакет с обикновено и нискоемисийно стъкло – от 1,6 до 1,7 W/(m²K);

Прозорец с Алуминиева дограма

Коефициент на топлопреминаване:

  • При стъклопакет с две обикновени стъкла – от 2,4 до 2,7 W/(m²K);
  • При стъклопакет с обикновено и нискоемисийно стъкло – от 1,7 до 2,0 W/(m²K);

При поръчка на дограма активният интерес от страна на потребителя е решаващ за добрия избор. Трябва да се вземат предвид не само качествата на прозорците, но и самата сграда – вид на сградата, конструкция, местоположение на прозореца, изолации, квадратура, обем, големина на прозорците и т.н. Дограмата, която се продава само по цена на квадратен метър сигурно няма да е по-ефективна от старата, която ще се подменя. В много фирми специалистите разбират от монтаж на дограмата, но не могат да кажат защо точно тази дограма или стъклопакет са най-подходящи за вашето жилище. Тогава потърсете друга фирма, за да избегнете по-нататъшни проблеми.

Какво представлява т.нар. К–стъкло:

Другото име, под което е известно е нискоемисионно стъкло. Представлява флуатно, прозрачно стъкло с кристално-бял отражателен оттенък и висока слънчева и топлинна защита. При вграждането му в стъклопакет се повишава топлинната изолация на стъклопакета и се изравнява близо до тази на PVC профила, като по този начин не се получава конденз и по самите стъкла. То е едностранно обработени с метал-оксид (титаниево покритие). Слоят е устойчив на механична и химична обработка. Титанът е от групата на благородните метали, и за да промени качествата си са необходими екстремални условия (пример: вакуумна среда плюс температура над 700 градуса). К–стъклото превръща късите лъчи в дълги и връща топлината в помещението което отоплявате. То пропуска една част от слънчевото греене (UV /от 280-380 nm/ – 3%; видима част /от 380-780 nm/ – 44%; IR /от 780-2500nm/ - 53%), втора част рефлектира, и трета част се абсорбира. Стъклото не пропуска лъчи над 2500 nm. Лъчите от отоплителните уреди са над 10 000 nm. Стъклото не ги пропуска, но поглъща определена част и затова се налага въздуха от стъклопакета да се изтегли и да се напълни с газ – Аргон, Криптон или Ксенон (за да не се счупи стъклото от напрежението). Да обобщим в 2 изречения : К-стъклото има по-добри изолационни качества (алтернатива е троен стъклопакет), неговите изолационни качества в стъклопакет са от 1.4 w/м2 К - 1.8 w/м2 К. Нека припомним, че то не е радикално решение на проблема влага в помещението.